Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy jaglanej na słodko ze śliwkami
Kaszę jaglaną wsypać na sitko, przelać dużą ilością bardzo gorącej wody. Do garnka wlać wodę i mleko, zagotować, dodać kaszę i cukier waniliowy, gotować ok. 16-17 minut. Ostudzić pod przykryciem (kaszę można ugotować dzień wcześniej).
Do kaszy dodać jajka, dobrze wymieszać. wsypać bułkę tartą, jeszcze raz wymieszać. Podzielić na 8 równych części. Wilgotnymi rękami obtoczyć śliwkę masą jaglaną, formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rumiano na przykręconym palniku, po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, posypać wierzch kotletów.
Do kaszy dodać jajka, dobrze wymieszać. wsypać bułkę tartą, jeszcze raz wymieszać. Podzielić na 8 równych części. Wilgotnymi rękami obtoczyć śliwkę masą jaglaną, formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rumiano na przykręconym palniku, po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, posypać wierzch kotletów.
SylaUla