Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 759]

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wafle są pyszne, delikatne oraz tanie w porównanie z opcją z mlekiem w proszku. Masa jest dość słodka i nie wystarcza do posmarowania wszystkich wafli, więc całość idealnie komponuje się z kwaśnym dżemem bądź konfiturą.

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami

Składniki:

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami

 

  • 1 paczka wafli tortowych (5 sztuk)

Masa:

  • 200 g śmietanki do kawy
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki kwaśniej śmietany

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek gęstych i kwaskowatych powideł lub dżemu (u mnie powidła śliwkowe bez cukru)

Sposób przygotowania:

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami

Masa:

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami
Masę należy zmiksować lub użyć blendera, aby uniknąć grudek.

Cukier z masłem i śmietaną należy zagotować i ostudzić.

Po tym czasie masę zmiksować ze śmietanką do kawy tak, aby nie było grudek.

Przekładanie:

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami
Wafle należy smarować oraz składać równo.

Wafle smarować masą i układać jeden na drugim.

Jedną warstwę posmarować powidłami lub dżemem

Chłodzenie:

Wafle ze śmietanką do kawy i powidłami
Wafle powiinny idealnie się skleić i nie rozpadać.

Posmarowane wafle owinąć folią aluminiową lub spożywczą i schłodzić w lodówce.

Najlepiej dodatkowo obciążyć je jakimś ciężkim przedmiotem.

Po minimum kilku godzinach, a najlepiej po całej nocy pokroić według uznania.