Sposób przygotowania:
Domowe frytki
Ziemniaki obieramy i kroimy w dosyć cienkie paseczki (szybciej się usmażą). Olej rozgrzewamy i solimy. Wrzucamy frytki na mocno rozgrzany olej, tylko wtedy będą chrupiące i złociste na zewnątrz oraz mięciutkie w środku. Jeśli wrzucimy frytki na lekko cieply olej, w krótkim czasie powstanie z nich 'błotko', gdyż zbytnio nasiąkną. Smażymy, aż frytki nabiorą koloru i zaczną skwierczeć, czyli ok,10-15 min.
evita0007
dża
no nie nabrały koloru po prostu, złośliwe ;/
Klaudynka
Kucharz z takim stażem jak ty powinien wiedzieć, że posolony przed smażeniem olej nie pryska ;p.
evita0007
Ale ja nie sole i też mi nie pryska ;D
Klaudynka
To znaczy, że masz serio dobrą patelnię, czego nie można powiedzieć o mojej ;D
evita0007
. . . nie po prostu ja smażę frytki w garnku,nie na patelni ^^
Klaudynka
Fakt, są nawet takie specjalne "sitka" na frytki, żeby można było je smażyć w głębokim garnku. Imitacja frytkownicy. Muszę takie nabyć i koniec z patelnią xD