Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Domowe frytki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

takie domowe frytki są lepsze niż mrożone

Domowe frytki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe frytki

 

 

  • szklanka oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe frytki
Ziemniaki obieramy i kroimy w dosyć cienkie paseczki (szybciej się usmażą). Olej rozgrzewamy i solimy. Wrzucamy frytki na mocno rozgrzany olej, tylko wtedy będą chrupiące i złociste na zewnątrz oraz mięciutkie w środku. Jeśli wrzucimy frytki na lekko cieply olej, w krótkim czasie powstanie z nich 'błotko', gdyż zbytnio nasiąkną. Smażymy, aż frytki nabiorą koloru i zaczną skwierczeć, czyli ok,10-15 min.
Domowe frytki
Najbardziej lubię kiedy frytki są cieniutkie i szybko się smażą
Domowe frytki
Frytki powinny być smażone w głębokim oleju, aby miały odpowiedni wygląd i smak

Tagi:

frytki