Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowe kajzerki 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne domowe kajzerki to ulubione bułeczki mojego męża

Domowe kajzerki  4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe kajzerki 4

 

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • ¾ szklanki wody
  • 1 i ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 całe jajko
  • 2 czubate łyżeczki masła
  • oliwa do wysmarowania miski

Sposób przygotowania:

Domowe kajzerki 4
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto, kiedy zacznie odchodzić od ręki wyrabiamy jeszcze 5 minut, następnie odstawiamy na 10 minut i ponownie wyrabiamy przez 5 minut. Ciasto będzie prężne a konsystencja przypominać będzie plastelinę. Brzegi miski smarujemy oliwą, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki i okładamy na papierze do pieczenia, lekko je spłaszczamy, nacinamy na środku, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 45 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 225 stopni przez około 17 minut.
Domowe kajzerki  4
Ciasto wyrabiamy, smarujemy brzegi oliwą odstawiamy
Domowe kajzerki  4
Ciasto po godzinie wyrastana podwaja objętość
Domowe kajzerki  4
dzielimy ciasto na 8 części i frmujemy bułeczki
Domowe kajzerki  4
bułeczki po wyrośnięciu tuż przed upieczeniem