Sposób przygotowania:
Domowe kopytka
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciśnij przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Zostaw do ostudzenia. Do zimnych ziemniaków dodaj mąkę - praktyczny sposób mojej babci polegał na tym, że ziemniaki w misce dzieliła na krzyż na 4 części i w miejsce jednej z nich wsypywała mąkę. Dodaj jajko i wyrób dosyć zwięzłe ciasto. Ilość mąki zależy od ziemniaków - najlepiej zrobić próbę - ugotować kawałek ciasta. Gotowa kluseczka powinna być miękka, ale nie rozlatująca się. Ciasto na posypanym mąką blacie uformuj w wałeczki o grubości 2 - 3 cm i potnij po skosie na 3 - 4 cm kawałki. Wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Wyjmuj ok. 2 minut po wypłynięciu. Możesz podawać z dowolnym sosem - mięsnym, warzywnym czy śmietanowym, a nawet tylko podlane roztopionym masłem lub wędzonym boczkiem.