światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Domowe kostki bulionowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie lubię wyrzucać rosołu, przygotowuję więc z niego domowe kostki rosołowe. Dzięki temu mam zawsze w domu bulionowe kostki i to bez konserwantów!

Domowe kostki bulionowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe kostki bulionowe

 

  • pozostałość rosołu z obiadu
  • warzywa z rosołu - w tym przypadku marchewka
  • foremki do lodu

Sposób przygotowania:

Domowe kostki bulionowe
Warzywa z rosołu, w tym przypadku marchewkę kroimy w drobniutką kostkę i wrzucamy na dno foremek do lodu. Marchewkę możemy także rozgnieść praską do czosnku- przyspieszy to czas przygotowywania. Tak przygotowane warzywa zalewamy zimnym rosołem i wstawiamy do zamrażarki. Po zamarznięciu warto przesypać nasze kostki do jednego woreczka- zaoszczędzi nam to miejsca w zamrażarce.
Domowe kostki bulionowe
Etap 1Marchewke kroimy w jak najdrobniejszą kostkę.
Domowe kostki bulionowe
Etap 2Na dnie foremek do lodu ukladamy pokrojoną marchewke.
Domowe kostki bulionowe
Etap 3Foremki zalewamy zimnym rosołem i wkładamy do lodówki.

Tagi:

lody obiad