Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bunia robi Currywurst :

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pamiętam jeszcze z czasów wyjazdów sąsiedzkich do NRD kiełbaski w pikantnym sosie - zrobiłam by pokazać wnukom jak smakują .

Bunia robi Currywurst :

Składniki:

Bunia robi Currywurst :

 

  • 2 białe kiełbasy surowe
  • 2 grube parówki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka pikantnego ketchupu
  • 1 szklanka wody
  • 2 mini kostki prażona cebulka Knorra
  • 1 bulion wołowy Knorra
  • sos śliwkowy Tao-Tao do smaku
  • curry ( 1-2 łyżki )
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • 2 łyżki kremowego serka topionego
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Bunia robi Currywurst :
Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez 10 minut. Wyjąc ( wywar zachować )i pokroić na skośne kawałki .Parówki pokroić tak samo.
Cebule drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Przełożyć do garnuszka , dodać wywar z gotowania kiełbasy, oba rodzaje kiełbas, masło, mini kostki cebulowe ( rozkruszone ) , paprykę , kostkę bulionową , serek topiony..Dusić 10 minut na małym gazie. Doprawić do smaku sosem śliwkowym .
Podawać posypane natką pietruszki z pieczywem.

Zmieniłam trochę podstawowy przepis na Currywurst ( dodałam mniej ketchupu, więcej cebuli, kostkę cebulową i bulionową a dodatkowo serek bo dzieci wolą łagodniejsze sosy. ).Muszę stwierdzić , że ten domowy przepis jest jak dla mnie ciekawszy smakowo .