dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Domowe łazanki z mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Takie łazanki pamiętam z czasów przedszkolnych. Najlepsze na drugi dzień odgrzewane na patelni z masełkiem. Pycha!

Domowe łazanki z mięsem

Składniki:

Domowe łazanki z mięsem

 

  • 800 g mięsa wieprzowego duszonego z łopatki albo karczku
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 400 g makaronu np. świderki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Domowe łazanki z mięsem
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy razem z marchewką do miękkości, następnie odcedzamy i drobniej kroimy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (nie można rozgotować ponieważ podczas mieszania i podgrzewania całości się rozpadnie) i odcedzamy. Mięso także drobniej kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. W większym garnku mieszamy ze sobą kapustę, makaron i mięso, dodajemy masło i podgrzewamy, aby się rozpuściło.

Doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem i całość podgrzewamy kilka minut. Smacznego :)