Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łazanki z mięsem i warzywami to smaczne i łatwe do przygotowania danie. Dobry sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.

Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami

 

  • 40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego i z kurczaka
  • 20 dag białej kapusty
  • 1 papryka
  • 2 cukinie okrągłe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup w płynie
  • 30 dag makaronu łazanki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami
Kapustę pokroić w kostkę i ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, wyłożyć na sito, osączyć. Ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Wsypać pokrojone cukinie, wlać 2-3 łyżki wody i dusić do miękkości. Następnie dodać osączoną kapustę, zmielone mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup w płynie. Wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, wymieszać z farszem, podgrzać. Wyłożyć na talerze, posypać szczypiorkiem.
Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami
Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę
Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami
Dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę cukinie
Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami
Ugotowane mięso przemielić w maszynce i dodać do warzyw
Łazanki z gotowanym mięsem i warzywami
Do farszu wsypać ugotowany makaron wymieszać podgrzać