Sposób przygotowania:
Cytrynowe lody z kaszą manną
Mleko zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować ok. 4 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kaszę ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Z cytryn wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z pół szklanki cukru pudru. Do kremu z żółtek dodać kaszę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodać resztę cukru pudru, chwilę razem ubijać. Pianę z białek dodać do masy z kaszą, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Bitą śmietanę dodać do cytrynowej masy, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 30 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.