Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Cytrynowe lody z kaszą manną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszne, domowe lody z ugotowaną kaszą manną, jajkami, ubitą śmietaną kremówką, z dodatkiem soku z cytryn...

Cytrynowe lody z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe lody z kaszą manną

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe lody z kaszą manną
Mleko zagotować. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować ok. 4 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kaszę ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Z cytryn wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z pół szklanki cukru pudru. Do kremu z żółtek dodać kaszę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodać resztę cukru pudru, chwilę razem ubijać. Pianę z białek dodać do masy z kaszą, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Bitą śmietanę dodać do cytrynowej masy, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 30 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje. 
Cytrynowe lody z kaszą manną
Kasza manna ugotowana na mleku i dobrze ostudzona.
Cytrynowe lody z kaszą manną
Kasza i sok z cytryn dodane do kremu z żółtek.
Cytrynowe lody z kaszą manną
Piana z białek dodana do masy z kaszą manną.
Cytrynowe lody z kaszą manną
Wszystko przelane do zamrożonej maszynki do robienia lodów.