Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Domowe lody "zielone jabłuszko"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Idąc do lodziarni zawsze kupuję lody "zielone jabłuszko", uwielbiam je! Tym razem postanowiłam zrobić takie lody sama - wyszły na prawdę świetnie :)

Domowe lody "zielone jabłuszko" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe lody "zielone jabłuszko"

 

Sposób przygotowania:

Domowe lody "zielone jabłuszko"
Miękkie, słodkie i soczyste jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na wąskich oczkach, odmierzamy odpowiednią ilość. Moje jabłka były na prawdę baaardzo soczyste dlatego nadmiar soku odlałam (ale nie wyciskałam jabłek i nieco soku też pozostawiłam). Żółtka wraz z cukrem ubijamy na puszysty kogel - mogel, a następnie przelewamy go do startych jabłek - miksujemy. Do zmiksowanych z żółtkami jabłek dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę - delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowaną masę lodową przelewamy do zamykanego pojemniczka i wstawiamy do zamrażalnika. Dobrze zamrożone lody możemy podawać.
Domowe lody "zielone jabłuszko"
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki..
Domowe lody "zielone jabłuszko"
Etap 2 śmietanę ubijamy na sztywno, żóltka miksujemy
Domowe lody "zielone jabłuszko"
Etap 3 stopniowo dodajemy ubitą śmietanę.
Domowe lody "zielone jabłuszko"
Etap 4 przygotowaną masę lodowę przekladamy do pojemnika