bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Domowe masło smakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Takie smakowe masło najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, możemy je przyrządzić z różnymi dodatkami, polecam.

Domowe masło smakowe

Składniki:

Domowe masło smakowe

 

  • 1 litr śmietany 30%
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka chrzanu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Domowe masło smakowe
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem lub robotem do momentu aż śmietana się zważy, gdy masło będzie się oddzielać od maślanki to przecedzamy przez sitku i przelewamy zimną wodą.

Masło dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy paprykę, do drugiej dodajemy chrzan a do trzeciej dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Masło dokładnie łączymy z dodanymi składnikami.

Formujemy w małe osełki i układamy na talerzu, maselniczce.