blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Domowe mleczna pianka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

mleczna pianka o smaku czekoladowym.

Domowe mleczna pianka z czekoladą

Składniki:

Domowe mleczna pianka z czekoladą

 

  • 125 g czekolady
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka mąki
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • gorzkie kakao do posypania
  • owoce kandyzowane do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Domowe mleczna pianka z czekoladą
Czekoladę rozpuścić w ciepłej kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Jajka umyć, rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo do rozpuszczonej czekolady, następnie mąkę i aromat waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć ciasto, piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ciasto wyjąć, przestudzić, wstawić na około 2 godz. do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta posypać gorzkim kakao, nożem pozaznaczać głębokie, równoległe linie, udekorować owocami kandyzowanymi. Podawać dobrze schłodzone.