AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Domowe ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ogórki domowe małosolne, bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepyszne w smaku, nigdy nie mogę się im oprzeć. Po kilku dniach robią się ukiszone, więc idealnie nadają się do zupy czy do sałatek.

Domowe ogórki małosolne

Składniki:

Domowe ogórki małosolne

 

  • ogórki gruntowe 1.5 kg
  • koper kilka gałązek
  • ząbek czosnku 6 sztuk
  • piętka chleba razowego
  • 1.5 litra wody
  • 2 czubate łyżki soli

Sposób przygotowania:

Domowe ogórki małosolne
Ogórki umyłam, ponacinałam czubki. W garnku kamiennym układałam warstwowo. ogórki, gałązki kopru, ząbki czosnku, kolejno znowu ogórki itd aż do napełnienia garnka.

Dodałam też piętkę z chleba razowego. Zagotowałam półtora litra wody, wsypałam 2 czubate łyżki soli i powoli taką zalewę wlałam do garnka z ogórkami. Garnek przykryłam talerzykiem.

Po dwóch dniach można się cieszyć wspaniałym smakiem :-)