Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny, mocno cytrynowy maślany dorsz w towarzystwie zdrowej sałaty z chrupiącymi grzankami i domowymi ogórkami małosolnymi. Polecam!

Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso

 

 

Sposób przygotowania:

Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso
Po porcjowany filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy w odrobinie mąki. Smażymy z obu stron na złoty kolor w dobrze nagrzanym maśle połączonym z olejem rzepakowym. Kiedy rybę przewrócimy na drugą stroną, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Rybę serwujemy z powstałym podczas smażenia sosem maślano-cytrynowym oraz sałatką. Sałatka- roszponkę łączymy z pokrojonymi ogórkami małosolnymi, pokrojonym w kostkę serem mimolette oraz mini grzankami. Całość przed podaniem polewamy dressingiem (łączymy ze sobą 3 łyżki oleju, ocet jabłkowy, miód, sos sojowy, sól i pieprz do smaku) oraz posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso
Etap 1 Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą - przygotowanie ryby
Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso
Etap 2 Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą- smażenie dorsza
Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso
Etap 3 Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą- przygotowanie sałatki
Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso
Etap 4 Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą- przygotowanie dressingu