Sposób przygotowania:
Maślano-cytrynowy dorsz z sałatą z ogórkami małoso
Po porcjowany filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Obtaczamy w odrobinie mąki. Smażymy z obu stron na złoty kolor w dobrze nagrzanym maśle połączonym z olejem rzepakowym. Kiedy rybę przewrócimy na drugą stroną, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Rybę serwujemy z powstałym podczas smażenia sosem maślano-cytrynowym oraz sałatką. Sałatka- roszponkę łączymy z pokrojonymi ogórkami małosolnymi, pokrojonym w kostkę serem mimolette oraz mini grzankami. Całość przed podaniem polewamy dressingiem (łączymy ze sobą 3 łyżki oleju, ocet jabłkowy, miód, sos sojowy, sól i pieprz do smaku) oraz posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
jaNina
Magdalenaa