Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Surówka ogórkowa z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, dobrze pasuje do każdego letniego obiadu. Użyłam tu kilkudniowych małosolnych.

Surówka ogórkowa z rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka ogórkowa z rzodkiewką

 

  • 2 ogórki małosolne
  • 2 ogórki gruntowe
  • 0,5 pęczka rzodkiewek
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka ogórkowa z rzodkiewką
Ogórki małosolne osuszyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki. Ogórki gruntowe umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić dwa rodzaje ogórków do miski.

Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Wrzucić do ogórków.

Szczypior dokładnie umyć, osuszyć i posiekać.

Wrzucić do warzyw, wymieszać, nałożyć do miseczek.

Sos: zmieszać jogurt z majonezem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. każdą porcję surówki polać łyżką sosu.
Surówka ogórkowa z rzodkiewką
Ogórki małosolne osuszyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki.
Surówka ogórkowa z rzodkiewką
Ogórki gruntowe umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić dwa rodzaje ogórków do miski.
Surówka ogórkowa z rzodkiewką
Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Wrzucić do ogórków.
Surówka ogórkowa z rzodkiewką
Szczypior dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Wrzucić do warzyw, wymieszać, nałożyć do miseczek.