Sposób przygotowania:
Surówka ogórkowa z rzodkiewką
Ogórki małosolne osuszyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki. Ogórki gruntowe umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić dwa rodzaje ogórków do miski.
Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Wrzucić do ogórków.
Szczypior dokładnie umyć, osuszyć i posiekać.
Wrzucić do warzyw, wymieszać, nałożyć do miseczek.
Sos: zmieszać jogurt z majonezem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. każdą porcję surówki polać łyżką sosu.
Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki, pokroić w plasterki. Wrzucić do ogórków.
Szczypior dokładnie umyć, osuszyć i posiekać.
Wrzucić do warzyw, wymieszać, nałożyć do miseczek.
Sos: zmieszać jogurt z majonezem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. każdą porcję surówki polać łyżką sosu.