Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone w tydzień
Do wysokiego słoika włóż na spód liść chrzanu, chrzan w plastrach, czosnek, łodygę kopru z kwiatem, liść z krzaka porzeczki bądź winogrona. Następnie ciasno powciskaj umyte ogórki.
Całość zalej przegotowaną, przestudzoną wodą wymieszaną z dwoma łyżkami soli. Na wierzch połóż kromkę chleba. Wody musi być na tyle dużo, żeby przykryła całość.
Ja zawsze kładę na górę mały talerzyk. Tak robi moja babcia,tata i ogórki zawsze wychodzą pyszne. Po czterech dniach należy wyciągnąć chleb, jeśli tego nie zrobicie to może spleśnieć.
Po tygodniu nadają się do spożycia. Jeśli lubicie bardzo ukiszone to odczekajcie jeszcze kilka dodatkowych dni.
Całość zalej przegotowaną, przestudzoną wodą wymieszaną z dwoma łyżkami soli. Na wierzch połóż kromkę chleba. Wody musi być na tyle dużo, żeby przykryła całość.
Ja zawsze kładę na górę mały talerzyk. Tak robi moja babcia,tata i ogórki zawsze wychodzą pyszne. Po czterech dniach należy wyciągnąć chleb, jeśli tego nie zrobicie to może spleśnieć.
Po tygodniu nadają się do spożycia. Jeśli lubicie bardzo ukiszone to odczekajcie jeszcze kilka dodatkowych dni.