Sposób przygotowania:
Domowe ogórki kiszone
Ogórki bardzo dokładnie myjemy i odcinamy końcówki pędów jeśli takowe są. Liście dokładnie opłukujemy, a chrzan obieramy i również myjemy. Czosnek pozbawiamy łupinek.
Do każdego czystego słoika wkładamy po 2-3 liście czarnej porzeczki ( miałam dać jeszcze winogrona ale mąż zapomniał nazrywać więc tego roku będą bez tych liści) kawałek korzenia chrzany 2-3 ząbki czosnku i gałązkę kopru.
Do słoików ściśle wkładamy ogórki i zalewamy gorącą zalewą przygotowaną z zagotowanej wody z dodatkiem soli.
Tak przygotowane słoiki od razu zakręcamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Po 2-3 dniach ogórki będą małosolne, a po kilku następnych będą kiszone.
Do każdego czystego słoika wkładamy po 2-3 liście czarnej porzeczki ( miałam dać jeszcze winogrona ale mąż zapomniał nazrywać więc tego roku będą bez tych liści) kawałek korzenia chrzany 2-3 ząbki czosnku i gałązkę kopru.
Do słoików ściśle wkładamy ogórki i zalewamy gorącą zalewą przygotowaną z zagotowanej wody z dodatkiem soli.
Tak przygotowane słoiki od razu zakręcamy i odstawiamy do przestudzenia. Zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Po 2-3 dniach ogórki będą małosolne, a po kilku następnych będą kiszone.