Sposób przygotowania:
Duszony schab w sosie ze świeżych ogórkówETAP 1:
Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć z dwóch stron, aż się zrumienią. Przełożyć do brytfanki lub większego garnka z szerokim dnem.
ETAP 2:
Ząbki czosnku rozgnieść i zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do kotletów ze schabu.
ETAP 3:
Wszystko zalać bulionem. Mięso dusić przez ok 50 min.
ETAP 4:
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Jeżeli są małe i młode można nie obierać ze skórki. Dusić jeszcze przez 20 min i zaprawić śmietanką wymieszaną z mąką. Zagotować i na sam koniec dodać świeżo posiekany koperek. Można podać z młodymi ziemniakami. Smacznego :)