Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 800]

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Duszony schab jest miękki, bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Rewelacyjnego smaku nadaje mu sos zrobiony ze świeżych, gruntowych ogórków, w którym nie może zabraknąć koperku.

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków

 

  • ok 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 500 g ogórków gruntowych
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Sposób przygotowania:

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków

ETAP 1:

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków
Kotlety lekko rozbić i oprószyć solą z pieprzem.

Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć z dwóch stron, aż się zrumienią. Przełożyć do brytfanki lub większego garnka z szerokim dnem.

ETAP 2:

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków
Czosnek rozgnieść i razem z cebulą obsmażyć.

Ząbki czosnku rozgnieść i zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do kotletów ze schabu.

ETAP 3:

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków
Schab i cebulę zalać bulionem, tak aby cały był w nim zanurzony.

Wszystko zalać bulionem. Mięso dusić przez ok 50 min.

ETAP 4:

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków
Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do mięsa.

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Jeżeli są małe i młode można nie obierać ze skórki. Dusić jeszcze przez 20 min i zaprawić śmietanką wymieszaną z mąką. Zagotować i na sam koniec dodać świeżo posiekany koperek. Można podać z młodymi ziemniakami. Smacznego :)

Tagi:

schab mięso