misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Domowe paluszki rybne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Moja najstarsza pociecha unika ryb jak ognia. Uwielbia za to paluszki rybne, w których jest więcej panierki niż ryby. Postanowiłyśmy z młodszą córką, że zrobimy jej niespodziankę i same zrobimy paluszki rybne. Dla niepoznaki użyłam tajnego składnika.

Domowe paluszki rybne Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Domowe paluszki rybne

 

Sposób przygotowania:

Domowe paluszki rybne
Jeśli używamy mrożonej ryby to należy ją rozmrozić i ustawić np. na kratce, żeby nadmiar płynu, który w niej jest wypłynął.

Rozmrożoną rybę kroimy na paluszki o grubości około 2 cm. Tak przygotowaną rybę przyprawiamy z obu stron solą morską i świeżo zmielonym pieprzem ( u mnie kolorowy).

Przygotowane paluszki obtaczamy w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka i mąki po czym przekładamy do panierki i pokrywamy niż całą rybę.

Rybę w panierce smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoto z każdej strony. Usmażoną układamy na ręczniku papierowym, bo pozbawić jej nadmiaru tłuszczu.

Podajemy np. z ziemniakami i sałatką.
Domowe paluszki rybne
Mrożone filety rybne dokładnie rozmrażamy
Domowe paluszki rybne
Rozmrożoną rybę kroimy na paluszki rybne
Domowe paluszki rybne
Pokrojoną rybę przyprawiamy z obu stron solą morską i pieprzem
Domowe paluszki rybne
Przyprawioną rybę obtaczamy w jajku z dodatkami
Domowe paluszki rybne
Obtoczoną w jajku rybę obtaczamy w panierce
Domowe paluszki rybne
Paluszki rybne gotowe do smażenia
Domowe paluszki rybne
Przygotowane paluszki rybne smażymy na złoto z każdej strony
Domowe paluszki rybne
Usmażoną rybę układamy na ręczniku papierowym by osączyć ja z nadmiaru tłuszczu