Sposób przygotowania:
Leniwe z cynamonem
Kostkę sera mielimy na maszynce do mięsa na malutkich oczkach. To samo robimy z ugotowanymi ziemniakami. Następnie dodajemy jajko oraz mąkę. Ja proponuję na początku dodać 1 szkl wyrobić i jeśli będzie mało do po trochu dosypywać.
UWAGA!
Nie patrzymy na to że ciasto się klei, ponieważ każde ciasto na kluski ile by się nie dało mąki będzie klejące!! Proszę zwrócić na to uwagę i uważać z mąką, ponieważ będą twarde.
Wyrobione ciasto formujemy na cienkie wałeczki, można przygnieść je delikatnie nożem. Następnie kroimy pod skosem w rąby.
Gotujemy w posolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Na koniec proponuje posypać cukrem oraz cynamonem dla smaku i nieziemskiego zapachu.
UWAGA!
Nie patrzymy na to że ciasto się klei, ponieważ każde ciasto na kluski ile by się nie dało mąki będzie klejące!! Proszę zwrócić na to uwagę i uważać z mąką, ponieważ będą twarde.
Wyrobione ciasto formujemy na cienkie wałeczki, można przygnieść je delikatnie nożem. Następnie kroimy pod skosem w rąby.
Gotujemy w posolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. Na koniec proponuje posypać cukrem oraz cynamonem dla smaku i nieziemskiego zapachu.