SUPERPRZEPIS

Pierogi z botwinką, jaglanką i serem

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem Więcej zdjęć (5)

Pyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą).

Składniki:

Pierogi z botwinką, jaglanką i serem

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi z botwinką, jaglanką i serem
Ciasto: Obie mąki przesiewamy, robimy wgłębienie, wbijamy do niego jajko, wlewamy maślankę i olej, nieco solimy i pieprzymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy w misce ściereczką, jeśli jeszcze nie mamy gotowego farszu. 
Farsz: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie z łyżką masła i studzimy. Botwinkę myjemy i drobno siekamy (ja miałam same liście, ale jeśli są też buraczki to ścieramy je na jarzynowych oczkach tarki.

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Botwinkę i marchewkę wrzucamy na lekko posolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Odsączamy na sicie.

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy ostudzoną kaszę, botwinkę z marchewką i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość.

Ciasto cienko rozwałkowujemy (można podzielić na 2 części i wałkować etapami), wycinamy szklanką (czy czym mamy) krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu i dokładnie zlepiamy boki.

Pierogi odkładamy na deskę oprószoną mąką pszenną. Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch (w zależności od grubości ciasta).  
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem
Składniki ciasta mieszamy i zagniatamy aż będzie elastyczne
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem
Szklanką lub inną foremką wykrawamy krążki
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem
Na każdy krążek kładziemy farsz i zlepiamy dokładnie
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem
Pierogi układamy na podsypanej mąką desce

Tagi:

danie pierogi