Sposób przygotowania:
Pierogi z botwinką, jaglanką i serem
Ciasto: Obie mąki przesiewamy, robimy wgłębienie, wbijamy do niego jajko, wlewamy maślankę i olej, nieco solimy i pieprzymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy w misce ściereczką, jeśli jeszcze nie mamy gotowego farszu.
Farsz: Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie z łyżką masła i studzimy. Botwinkę myjemy i drobno siekamy (ja miałam same liście, ale jeśli są też buraczki to ścieramy je na jarzynowych oczkach tarki.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Botwinkę i marchewkę wrzucamy na lekko posolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Odsączamy na sicie.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy ostudzoną kaszę, botwinkę z marchewką i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość.
Ciasto cienko rozwałkowujemy (można podzielić na 2 części i wałkować etapami), wycinamy szklanką (czy czym mamy) krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu i dokładnie zlepiamy boki.
Pierogi odkładamy na deskę oprószoną mąką pszenną. Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch (w zależności od grubości ciasta).
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Botwinkę i marchewkę wrzucamy na lekko posolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Odsączamy na sicie.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy ostudzoną kaszę, botwinkę z marchewką i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość.
Ciasto cienko rozwałkowujemy (można podzielić na 2 części i wałkować etapami), wycinamy szklanką (czy czym mamy) krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżkę farszu i dokładnie zlepiamy boki.
Pierogi odkładamy na deskę oprószoną mąką pszenną. Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch (w zależności od grubości ciasta).
SylaUla
niezły kąsek
misia5
MałaMi89