EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 253]

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Aromatyczny filet z kurczaka w słodko - ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo - musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad.

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym

 

 

  • Marynata:
  • 40 g orzeszków ziemnych solonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

 

  • Sos bazyliowy:
  • 50 g listków świeżej bazylii
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 15 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym

Marynata:

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym
zmiksować składniki na marynatę, doprawić

Do malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować.

Doprawić pieprzem, dodać posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym
mięso zamarynować w marynacie którą wczesniej przygotowaliśmy

Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia w odległości około 1 cm. Następnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie każdą pierś zawinąć w folię aluminiową, podlać pozostałą marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Sos bazyliowy:

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym
liście bazyli zmiksować dodać resztę składników i doprawić

Liście bazylii przełożyć do malaksera, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie dodać musztardy, żółtka i cały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji.

Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut.

ETAP 4:

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym
dodać do bazylii resztę składników

Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem.

Tagi:

kurczak danie