Sposób przygotowania:
Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowymMarynata:
Do malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować.
Doprawić pieprzem, dodać posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia w odległości około 1 cm. Następnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie każdą pierś zawinąć w folię aluminiową, podlać pozostałą marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Sos bazyliowy:
Liście bazylii przełożyć do malaksera, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie dodać musztardy, żółtka i cały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji.
Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut.
ETAP 4:
Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem.
niezły kąsek
Magdalena88