wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Domowe pralinki - czekoladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, małe, rozpływające się w ustach czekoladki. Doskonałe jako dodatek do kawy lub jako upominek dla bliskiej osoby

Domowe pralinki - czekoladki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe pralinki - czekoladki

 

  • 2 tabliczki czekolady
  • nadzienie : 3 łyżki mleka, łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżki wiórków kokosowych
  • inny wariant : zmiażdżone fistaszki, nutella

Sposób przygotowania:

Domowe pralinki - czekoladki
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce. Pędzelkiem smarujemy wnętrze foremek sylikonowych do czekoladek i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Czynność powtarzamy 3 razy. Międzyczasie w garnku gotujemy mleko z cukrem, gdy się zagotuje wsypujemy wiórki, mieszamy aż wiórki wsiąkną cały płyn. Studzimy. Wnętrze pomalowanej czekolada foremki wkładamy nadzienie kokosowe, następnie przykrywamy warstwą czekolady. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z foremek. Jeśli chcemy inne nadzienie, masę kokosową zastępujemy pokruszonymi fistaszkami lub nutellą.
Domowe pralinki - czekoladki
Foremkę sylikonową do czekoladek malujemy trzykrotnie pędzelkiem roztopioną czekoladą. Po każdym malowaniu chłodzimy w zamrażarce 10 minut
Domowe pralinki - czekoladki
na trzecią warstwę czekolady wkładamy kokosowe nadzienie i pokrywamy delikatnie rozpuszczoną czekoladą