SUPERPRZEPIS

Pralinki dla miłośnika chałwy

  • 20
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Pralinki dla miłośnika chałwy Więcej zdjęć (5)

Małe, niepozorne, słodko gorzkie pralinki z delikatnym nadzieniem o smaku chałwy. Doskonały prezent dla miłośnika chałwy.

Składniki:

Pralinki dla miłośnika chałwy

 

 

  • Nadzienie:

 

  • 65 g chałwy waniliowej
  • 30 ml mleka skondensowanego zwykłego
  • 15 ml mleka 3,2%

Sposób przygotowania:

Pralinki dla miłośnika chałwy
Na samym początku, a najlepiej przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do robienie pralinek przygotowujemy nadzienie. Dzięki dłuższemu "odpoczynkowi" po przygotowaniu jego struktura będzie gładka i jedwabista, ponieważ drobinki chałwy dokładnie się rozpuszczą w pozostałych składnikach.



Nadzienie:



Chałwę waniliową przekładamy do miseczki i zgniatamy. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz mleko 3,2%. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę odstawiamy, by odpoczęła.



Przygotowanie pralinek:



Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nanosimy cienką i bardzo niedbała warstwę. Te białe paseczki, które nam powstaną będą stanowiły dekorację pralinek:) Tak pomalowaną formę wstawiamy na 5 minut do lodówki.



W tym czasie w kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę. Gdy biała warstwa dobrze zastygła za pomocą czystego pędzelka nanosimy cieniutką warstwę gorzkiej czekolady i wstawiamy foremkę do lodówki na 5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu foremki po raz drugi malujemy gorzką czekoladą i ponownie wstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie po raz ostatni malujemy foremki czekoladą i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.



Po upływie tego czasu wyjmujemy foremkę z lodówki i do każdej pralinki do 3/4 wysokości nakładamy nadzienie.



Następnie za pomocą pozostałej czekolady zamykamy każdą pralinkę. Tak przygotowane pralinki wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.



Gdy dokładnie czekolada zastygnie ostrożnie wyjmujemy je z formy.
Pralinki dla miłośnika chałwy
Dobrze rozdrobnioną chałwę mieszamy z mlekiem skondensowanym i mlekiem 3,2%
Pralinki dla miłośnika chałwy
Białą czekoladą niedbale malujemy wnętrza foremek
Pralinki dla miłośnika chałwy
Na białą czekoladę nanosimy trzy warstwy gorzkiej czekolady
Pralinki dla miłośnika chałwy
Do wnętrza każdej pralinki do 3/4 jej wysokości nakładamy nadzienie