Sposób przygotowania:
Pralinki dla miłośnika chałwy
Na samym początku, a najlepiej przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do robienie pralinek przygotowujemy nadzienie. Dzięki dłuższemu "odpoczynkowi" po przygotowaniu jego struktura będzie gładka i jedwabista, ponieważ drobinki chałwy dokładnie się rozpuszczą w pozostałych składnikach.
Nadzienie:
Chałwę waniliową przekładamy do miseczki i zgniatamy. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz mleko 3,2%. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę odstawiamy, by odpoczęła.
Przygotowanie pralinek:
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nanosimy cienką i bardzo niedbała warstwę. Te białe paseczki, które nam powstaną będą stanowiły dekorację pralinek:) Tak pomalowaną formę wstawiamy na 5 minut do lodówki.
W tym czasie w kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę. Gdy biała warstwa dobrze zastygła za pomocą czystego pędzelka nanosimy cieniutką warstwę gorzkiej czekolady i wstawiamy foremkę do lodówki na 5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu foremki po raz drugi malujemy gorzką czekoladą i ponownie wstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie po raz ostatni malujemy foremki czekoladą i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu wyjmujemy foremkę z lodówki i do każdej pralinki do 3/4 wysokości nakładamy nadzienie.
Następnie za pomocą pozostałej czekolady zamykamy każdą pralinkę. Tak przygotowane pralinki wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Gdy dokładnie czekolada zastygnie ostrożnie wyjmujemy je z formy.
Nadzienie:
Chałwę waniliową przekładamy do miseczki i zgniatamy. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz mleko 3,2%. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę odstawiamy, by odpoczęła.
Przygotowanie pralinek:
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nanosimy cienką i bardzo niedbała warstwę. Te białe paseczki, które nam powstaną będą stanowiły dekorację pralinek:) Tak pomalowaną formę wstawiamy na 5 minut do lodówki.
W tym czasie w kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę. Gdy biała warstwa dobrze zastygła za pomocą czystego pędzelka nanosimy cieniutką warstwę gorzkiej czekolady i wstawiamy foremkę do lodówki na 5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu foremki po raz drugi malujemy gorzką czekoladą i ponownie wstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie po raz ostatni malujemy foremki czekoladą i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu wyjmujemy foremkę z lodówki i do każdej pralinki do 3/4 wysokości nakładamy nadzienie.
Następnie za pomocą pozostałej czekolady zamykamy każdą pralinkę. Tak przygotowane pralinki wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
Gdy dokładnie czekolada zastygnie ostrożnie wyjmujemy je z formy.
Sarenka
misia5
Proszę bardzo:)
KasiaJulcia
misia5
Zapraszam:)
edytaha
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:) Już nie mogę się doczekać Twoich czekoladek:)
edytaha
Oj Misiu, bierzesz mnie pod ambicję :)
misia5
Oj tam od razu ambicja:) Lubię Twoje dzieła więc i na te czekoladowe czekam z niecierpliwością:)
Bahus
misia5
Zapraszam:) Złóż zamówienie i kto wie, może zostanie zrealizowane:)
alaaa
misia5
Ja też ją uwielbiam i czekoladki z chałwą chodziły za mną od dłuższego czasu, więc się za nie zabrałam:) Efekt przerósł moje oczekiwania, bo się bałam, że będą mdłe, ale tak się nie stało:) Wyszły pyszne zarówno w mlecznej czekoladzie jak i gorzkiej:)
Netka
misia5
Nam bardzo smakowały:) Mój mąż nie jest wielbicielem chałwy, ale w czekoladkach bardzo mu smakowała:)
Alex_M
misia5
Cieszę się, że Ci się podobają:) Mój mąż już czeka aż mu zrobię kolejne czekoladki z chałwą:)
Alex_M
daj znać kiedy, to ja tez wpadnę :D
misia5
Zapraszam:)
Di bloguje
CORAL