Sposób przygotowania:
Domowe sezamki
Na początku przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i odstawić je na bok. Sezam podprażyć na suchej patelni do zezłocenia, ostudzić. Cukier umieścić w garnuszku, zalać wodą i podgrzewać na małym ogniu, nie mieszając, do rozpuszczenia i skarmelizowania cukru (powinien powstać złocisty karmel, nie brązowy!). Dodać miód i wymieszać.
Na koniec wsypać ostudzony sezam i szybko wymieszać do połączenia składników. Powstałą masę od razu wyłożyć na arkusz papieru (będzie bardzo szybko twardnieć, więc należy robić to jak najszybciej) przykryć drugim. Za pomocą wałka cienko rozwałkować.
Po chwili oderwać górny papier i za pomocą noża od pizzy pokroić w równe prostokąty. Następnie odkleić dolny papier. Sezamki odstawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!
Na koniec wsypać ostudzony sezam i szybko wymieszać do połączenia składników. Powstałą masę od razu wyłożyć na arkusz papieru (będzie bardzo szybko twardnieć, więc należy robić to jak najszybciej) przykryć drugim. Za pomocą wałka cienko rozwałkować.
Po chwili oderwać górny papier i za pomocą noża od pizzy pokroić w równe prostokąty. Następnie odkleić dolny papier. Sezamki odstawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!
Megi-