Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowe sezamki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszne domowe sezamki są bardzo proste w przygotowaniu. Łatwo je rozwałkować, odkleić od papieru i pokroić. Mało pracy, świetny efekt.

Domowe  sezamki

Składniki:

Domowe sezamki

 

Sposób przygotowania:

Domowe sezamki

ETAP 1:

Domowe  sezamki
masło z cukrem i miodem rozpuścić w rondlu

Na dużą patelnie wrzucić masło, cukier i wlać miód. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i połączą.

ETAP 2:

Domowe  sezamki
wsypać sezam biały i czarny i wymieszać, smażyć

Następnie wsypać biały i czarny sezam. Wymieszać dokładnie z gęstym płynem. Smażyć na małym ogniu kilka (-naście) minut, aż sezam się zrumieni. W międzyczasie przygotować duży płat papieru do pieczenia (dobrej jakości).

ETAP 3:

Domowe  sezamki
masę wylac na papier do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować

Gorącą masę wylać na papier do pieczenia, przykryć drugim płatem, rozwałkować na pożądaną grubość. Odstawić na 15 minut do przestudzenia.

ETAP 4:

Domowe  sezamki
zdjąc papier, sezamki pokroić na kawałki

Następnie należy zdjąć górną warstwę papieru i pokroić masę na kwadraty/prostokąty. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Sezamki odlepić od papieru i wyłożyć na talerz.