madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Sezamki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo dobre domowe sezamki, duzo lepsze od tych sklepowych.

Sezamki.

Składniki:

Sezamki.

 

  • 1 słoik miodu prawdziwego (200g)
  • 20 dag sezamu
  • 1/2 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Sezamki.
Miód przekładamy do niedużego garnka, dodajemy cukier i całośc razem podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy ziarenka sezamu i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż sezam się zrumieni. Płaską blaszkę natłuszczamy olejem lub oliwą. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy masę miodowo-sezamową, wyrównujemy ją specjalną łopatką. Można uzyć zwykłej łyżki lub noża. Blachę z masą odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa sobrze stężała. Następnie masę kroimy na kawałki.