Sposób przygotowania:
Domowe sezamki Stenki
Sezam podprażyć na suchej patelni mieszając aby ziarnka nie przypaliły się zbytnio. Cukier rozpuścić w garnku z grubym dnem dodając łyżeczkę wody.
Gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania odpowiedniego koloru. Dodać sezam i dobrze wymieszać. Na stolnic rozłożyć papier do pieczenia.
Na połówce papieru wyłożyć szybko masę sezamową, przykryć drugą połówką papieru i wałkować po papierze do uzyskania odpowiedniej grubości.
Jeszcze ciepłe pokroić ostrym nożem w dowolne kształty.
Gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania odpowiedniego koloru. Dodać sezam i dobrze wymieszać. Na stolnic rozłożyć papier do pieczenia.
Na połówce papieru wyłożyć szybko masę sezamową, przykryć drugą połówką papieru i wałkować po papierze do uzyskania odpowiedniej grubości.
Jeszcze ciepłe pokroić ostrym nożem w dowolne kształty.