Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Domowe sezamki Stenki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Po co kupować gotowe jak można zrobić szybko i tanio znakomite sezamki. Można przygotować i zawsze mieć "pod ręką"

Domowe sezamki Stenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe sezamki Stenki

 

  • 1 szklanka sezamu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania:

Domowe sezamki Stenki
Sezam podprażyć na suchej patelni mieszając aby ziarnka nie przypaliły się zbytnio. Cukier rozpuścić w garnku z grubym dnem dodając łyżeczkę wody.

Gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania odpowiedniego koloru. Dodać sezam i dobrze wymieszać. Na stolnic rozłożyć papier do pieczenia.

Na połówce papieru wyłożyć szybko masę sezamową, przykryć drugą połówką papieru i wałkować po papierze do uzyskania odpowiedniej grubości.

Jeszcze ciepłe pokroić ostrym nożem w dowolne kształty. 
Domowe sezamki.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni.
Domowe sezamki.
Z cukru ugotować karmel odpowiedniej barwy
Domowe sezamki.
Karmel dokładnie wymieszać z jeszcze gorącym sezamem
Domowe sezamki.
Masę sezamową rozwałkować wałkiem przez papier

Tagi:

sezam ciastka