Sposób przygotowania:
Sushi - moja wersja japońskiego dania
FUTOMAKI: Ryż do sushi płuczemy, gotujemy około 15 minut w szklance wody. Po ugotowaniu odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem by doszedł. Przyprawiamy sosem do ryżu i octem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy by ostygł.Zajmujemy się resztą składników. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w cienkie paseczki. Łososia kroimy na paski i smażymy w tempurze.Usmażonego łososia kładziemy na papierowe ręczniki by oddał tłuszcz. Wodorosty rozkładamy na macie wyłożonej folią spożywczą, na nori wykładamy warstwę ryżu, następnie troszkę wasabi, majonez, liść sałaty, awokado i łososia.Matę bambusową zwijamy bardzo mocno dociskając. Brzeg wodorostu smarujemy wodą by się dobrze skleił. Powstały wałek kroimy bardzo ostrym nożem na około 7-8 kawałków. UWAGA: Zwijając sushi pamiętamy o moczeniu rąk w wodzie, będzie nam łatwiej układać sushi. NIGIRI: Z ryżem postępujemy tak samo jak przy futomakach. Przygotowany ryż formujemy wilgotnymi rękami tworząc podłużny kształt. Następnie smarujemy delikatnie wasabi i kładziemy plasterek ryby, krewetki lub pomidora. Nigri można owinąć paskiem wodorostu nori.Nasze Nigri i Futomaki podajemy z wasabi, sosem terijaki, sosem sojowym i marynowanym imbirem do przegryzania.
marietta