Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Sushi - moja wersja japońskiego dania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sushi - japońska potrawa składająca się z gotowanego ryżu doprawionego octem ryżowym oraz owoców morza, kawałków ryb, wodorostów nori, grzybów, warzyw, jajek...

Sushi - moja wersja japońskiego dania

Składniki:

Sushi - moja wersja japońskiego dania

 

  • Futomaki:
  • 1 szklana ryżu do sushi
  • 4 łyżki sosu do ryżu
  • opcjonalnie 2 łyżki octu ryżowego (zależy od sosu jakiego używamy)
  • 5-6 płatków nori
  • wasabi
  • 30 dag fileta z łososia bez skóry
  • liście sałaty
  • awokado
  • majonez
  • tempura

 

  • Nigiri:
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • wasabi
  • 4 łyżki sosu do ryżu
  • 2 łyżki sake
  • 15 dag świeży tuńczyk
  • 15 dag świeży łosoś
  • 15 dag świeże krewetki tygrysie
  • 15 dag suszone pomidory
  • nori

 

  • imbir marynowany
  • sos sojowy
  • sos terijaki

 

  • mata do zawijania
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Sushi - moja wersja japońskiego dania
FUTOMAKI: Ryż do sushi płuczemy, gotujemy około 15 minut w szklance wody. Po ugotowaniu odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem by doszedł. Przyprawiamy sosem do ryżu i octem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy by ostygł.Zajmujemy się resztą składników. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w cienkie paseczki. Łososia kroimy na paski i smażymy w tempurze.Usmażonego łososia kładziemy na papierowe ręczniki by oddał tłuszcz. Wodorosty rozkładamy na macie wyłożonej folią spożywczą, na nori wykładamy warstwę ryżu, następnie troszkę wasabi, majonez, liść sałaty, awokado i łososia.Matę bambusową zwijamy bardzo mocno dociskając. Brzeg wodorostu smarujemy wodą by się dobrze skleił. Powstały wałek kroimy bardzo ostrym nożem na około 7-8 kawałków. UWAGA: Zwijając sushi pamiętamy o moczeniu rąk w wodzie, będzie nam łatwiej układać sushi. NIGIRI: Z ryżem postępujemy tak samo jak przy futomakach. Przygotowany ryż formujemy wilgotnymi rękami tworząc podłużny kształt. Następnie smarujemy delikatnie wasabi i kładziemy plasterek ryby, krewetki lub pomidora. Nigri można owinąć paskiem wodorostu nori.Nasze Nigri i Futomaki podajemy z wasabi, sosem terijaki, sosem sojowym i marynowanym imbirem do przegryzania.