Sposób przygotowania:
Futomaki z paluszkami krabowymi
Przygotowanie ryżu: Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut.
Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.
Przygotowanie sushi: Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi.
Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży. Ryż nakładamy palcami zwilżając je w miseczce zimnej wody.
Na jednym brzegu płatu układamy wzdłuż paluszki krabowe, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojonego w paski ogórka. Zwijamy rolkę.
Kroimy rolkę i układamy na talerzu posypując uprażonym wcześniej czarnym sezamem.
W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut.
Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.
Przygotowanie sushi: Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi.
Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży. Ryż nakładamy palcami zwilżając je w miseczce zimnej wody.
Na jednym brzegu płatu układamy wzdłuż paluszki krabowe, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojonego w paski ogórka. Zwijamy rolkę.
Kroimy rolkę i układamy na talerzu posypując uprażonym wcześniej czarnym sezamem.