Sposób przygotowania:
Uromaki sushi z łososiem, ogórkiem i papryką
Przygotowanie ryżu: Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.
Przygotowanie sushi: Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi. Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży i odwracamy no całość tak żeby nori znalazło się na górze.
Na jednym brzegu nori rozkładamy pasek wędzonego łososia, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojonego w paski ogórka. Zwijamy rolkę. Na dużym talerzu mieszamy ze sobą dwa rodzaje ziaren sezamu i obtaczamy w nim rolkę sushi.
Kroimy rolkę i układamy na talerzu. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.
Przygotowanie sushi: Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi. Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży i odwracamy no całość tak żeby nori znalazło się na górze.
Na jednym brzegu nori rozkładamy pasek wędzonego łososia, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojonego w paski ogórka. Zwijamy rolkę. Na dużym talerzu mieszamy ze sobą dwa rodzaje ziaren sezamu i obtaczamy w nim rolkę sushi.
Kroimy rolkę i układamy na talerzu. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.
halina