Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Domowe tortille z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące , domowe tortille faszerowane warzywami , w sam raz na drugie śniadanie w pracy lub obiad .

Domowe tortille z warzywami

Składniki:

Domowe tortille z warzywami

 

  • SKŁADNIKI :
  • ( 8 szt )
  • mąka pszenna - 2 szkl
  • gorąca woda - 3/4 szkl
  • oliwa - 3 łyżki
  • siemię lniane - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Domowe tortille z warzywami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : TORTILLA: Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,robimy wgłębienie. Dodajemy gorącą wodę , siemię lniane , sól i wyrabiamy. Dodajemy oliwę , dokładnie mieszamy i wszystko razem wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy jeszcze trochę wody i oliwy. Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając. Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha. WARZYWA : Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebule , złocimy. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki , doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. CAŁOŚĆ : Na środek tortilla układamy uduszone warzywa. Pokrywamy plastrami mozzarelli. Odrobinę pieprzymy , solimy i zwijamy w rulon. Wkładamy do piekarnika lub też zapiekamy na grillu - tak by ser mógł się rozpuścić. Podajemy natychmiast! Smacznego!