Sposób przygotowania:
Domowe tortille z warzywami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : TORTILLA: Do miski wsypujemy przesianą mąkę ,robimy wgłębienie. Dodajemy gorącą wodę , siemię lniane , sól i wyrabiamy. Dodajemy oliwę , dokładnie mieszamy i wszystko razem wyrabiamy na gładkie , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajemy jeszcze trochę wody i oliwy. Po wyrobieniu urywamy po kawałku , formujemy kulki , rozwałkowujemy na cienkie placki. Smażymy na suchej patelni na średnik ogniu po kilka minut , przewracając. Po usmażeniu przykrywamy talerzem , lub odrazu faszerujemy , gdyż tortilla bardzo szybko robi się sucha. WARZYWA : Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno posiekaną cebule , złocimy. Dodajemy warzywa pokrojone w słupki , doprawiamy do smaku i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. CAŁOŚĆ : Na środek tortilla układamy uduszone warzywa. Pokrywamy plastrami mozzarelli. Odrobinę pieprzymy , solimy i zwijamy w rulon. Wkładamy do piekarnika lub też zapiekamy na grillu - tak by ser mógł się rozpuścić. Podajemy natychmiast! Smacznego!