Sposób przygotowania:
Potrawka z komosy ryżowej i dyniPrzygotowanie komosy ryżowej
Na sicie płuczemy komosę ryżową, którą gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 1 szklankę komosy przypada 1 i 2/3 szklanki wody.
Przygotowanie warzyw
Obraną dynię kroimy w kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym kroimy w drobne kawałki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju podsmażamy cebulę z pokrojonym drobno ząbkiem czosnku. Dodajemy dynię. Całość podsmażamy ok. 3 minut. Dolewamy ciepły bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy orzechy oraz czerwoną fasolę. Wszystko mieszamy i podgotowujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Ugotowaną komosę ryżową podajemy z warzywami.