pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Domowe zapiekanki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czasem nachodzi ochota na jakiegoś fast fooda więc zamiast jeść niewiadomego pochodzenia jedzenie możemy takie pyszności bardzo szybko przygotować sami

Domowe zapiekanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe zapiekanki

 

  • 1 bagietka lub 3 zwykłe bułki
  • 25 dkg pieczarek
  • 15 dkg szynki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczki masła
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 dkg sera żółtego (startego)
  • majonez
  • ketchup
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Domowe zapiekanki
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.Szynkę i pieczanki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę smażymy na rozgrzanym maśle do miękkości,dodajemy szynkę i pieczarki i dusimy aż odparuje z pieczarek woda i staną się miękkie.doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę zcieramy na tarce i mieszamy z serem żółtym. Bagietkę kroimy na 3-4 mnieksze kawałki a następnie każny w poprzek na 2 części.Na bagietne rozsmarowujemy uduszone pieczarki z szynką,posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika polewamy zapiekanki majonezem i keczupem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem jeżeli ktoś lubi. Smacznego :)
Domowe zapiekanki
Etap 1 cebulę i szynkę dusimy na maśle
Domowe zapiekanki
Etap 2 Bagietkę kroimy a obydwa sery mieszam ze sobą
Domowe zapiekanki
Etap 3 Do cebuli z szynką dodajemy pieczarki i dusimy,doprawiamy solą i pieprzem
Domowe zapiekanki
Etap 4 Gotowym farszem smarujemy bagietki,posypujemy serami i zapiekamy

Tagi:

sery ser szynka