bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszne domowe zapiekanki z mąki orkiszowej z oscypkiem i kiełbasą żywiecką, możemy przyrządzić je na szybki obiad lub kolacje. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub konfiturą żurawinowa.

Orkiszowe zapiekanki  z oscypkiem

Składniki:

Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • 1 duży oscypek
  • 200 gram kiełbasy żywieckiej
  • 4-5 pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • Kilka kawałków papryki konserwowej
  • Ketchup pikantny
  • Zioła do pizzy
  • Mąka do podsypania
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie, odstawiamy na kilka minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone drożdże, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wałkujemy formując dwie podłużne zapiekanki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Oscypka, kiełbasę żywiecką i umyte pieczarki kroimy w cienki plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, paprykę kroimy w kostkę. Zapiekanki smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami do pizzy, układamy kolejno plasterki oscypka, kiełbasy, pieczarek, krążki cebuli oraz pokrojoną paprykę.

Gotowe zapiekanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.