Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Domowe zapiekanki z pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Domowe zapiekanki są najlepsze. Bardzo pyszne i bardzo syte, więc z powodzeniem mogą być na obiad. Upiekłam nawet chrupiące bagietki, do tego aromatyczne przyprawy. Moja rodzina była zachwycona.

Domowe zapiekanki z pieczarkami

Składniki:

Domowe zapiekanki z pieczarkami

Ciasto:

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone przyprawy: bazylia, czosnek, oregano, suszone pomidory

Pieczarki:

  • 50 dag pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa śródziemnomorska według uznania

Dodatkowo:

  • 30 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Domowe zapiekanki z pieczarkami

Wykonanie bagietek:

Domowe zapiekanki z pieczarkami
Z podanych składników przygotowujemy bagietki.

Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej, mlekiem i wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól i olej, zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dodajemy jeszcze ciepłego mleka lub wody.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, następnie formujemy na posypanej mąką stolnicy na podłużne bagietki.

Uformowane bagietki układamy na blaszkach posmarowanych masłem i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do zrumieniania.

Przygotowanie sosu:

Domowe zapiekanki z pieczarkami
Z podanych składników wykonujemy sos pomidorowy.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie zrumienić. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu. Na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami.

Przygotowanie pieczarek:

Domowe zapiekanki z pieczarkami
Następnie przygotowujemy pieczarki,dusimy i przyprawiamy.

Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu. Na koniec pieczarki lekko rumienimy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą śródziemnomorską.

Przygotowanie do pieczenia:

Domowe zapiekanki z pieczarkami
Następnie z bagietek i pozostałych składników skąłdamy zapiekanki.

Bagietki przekrawamy na pół, każdą smarujemy sosem pomidorowym, układamy pieczarki i posypujemy serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.

Pieczenie:

Domowe zapiekanki z pieczarkami
Gotowe zapiekanki zapiekamy,aż ser się rozpuści.Podajemy.

Tak przygotowane zapiekanki układamy na blaszkach na których piekły się bagietki i zapiekamy kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się roztopi. Podajemy gorące.

Rady:
Z przepisu wychodzi 8 bagietek, czyli 16 sztuk zapiekanek. Do przyprawienia sosu użyłam gotowej mieszanki suszonych ziół: oregano, bazylii, czosnku, pomidorów suszonych.