WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ryż na mleku z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i pozywny deser lub posiłek, na dodatek w miarę zdrowy bo z mleka. Idealny dla dzieci i dorosłych.

Ryż na mleku z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryż na mleku z czekoladą

 

  • 1szkl. mleka
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 kostki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z czekoladą

ETAP 1:

Mleko odmierzyć szklanką i wlać do rondelka. Wsypać suchy ryż. Posłodzić cukrem waniliowym. Wymieszać i zagotować. Gotować na maleńkim ogniu aż ryż będzie miękki. Od czasu do czasu mieszać żeby się nie przypaliło.

Jeśli całe mleko się wchłonie to dolewać po odrobinie. Ugotowany ryż wystudzić. Czekoladę roztopić np. w mikrofalówce.

Ryż przełożyć do filiżanki i wyłożyć na niego czekoladę.

Ryż na mleku z czekoladą
Ryż na mleku po ugotowaniu pozostawionych do przestudzenia

Tagi:

desery ryż