Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowy budyń waniliowy z malinami i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Domowy budyń to szybki i prosty deser dla małych i dużych. Zanurzone owoce malin idealnie komponują się w tym deserze z czekoladą.

Domowy budyń waniliowy z malinami i czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy budyń waniliowy z malinami i czekoladą

 

  • 900 ml mleka
  • 3 duże żółtka
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (z )prawdziwa wanilią
  • 250-300 g świeżych malin
  • 1 łyżka tartej gorzkiej czekolady
  • świeża mięta do dekorowania
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Domowy budyń waniliowy z malinami i czekoladą
Do rondla wlewamy 700 ml mleka, zagotowujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałe mleko wlewamy do miski, dodajemy żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę - miksujemy. Na gotujące mleko wlewamy zawartość z miski i energicznie mieszamy stale gotując na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu.

W pucharkach na dnie układamy po 4 maliny, zalewamy gorącym budyniem na który ścieramy gorzką czekoladę, na wierzchu układamy kolejne maliny i dekorujemy świeżą mięta.

Deser można podawać na gorąco i na zimno.
Domowy budyń waniliowy z malinami i czekoladą
w garnku zagotowujemy mleko z cukrem dodajemy zawartość miski i gotujemy budyń
Domowy budyń waniliowy z malinami i czekoladą
do pucharków przekładamy maliny zalewamy budyniem dekorujemy czekoladą
Domowy budyń waniliowy z malinami i czekoladą
wierzch deseru dekorujemy świeżymi malinami