slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowy chleb z dodatkiem otrąb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam piec w domu chleb bo wiem, że taki domowy jest dużo zdrowszy od kupnego, a dodatkowo ten zapach podczas pieczenia. Bezcenne

Domowy chleb z dodatkiem otrąb

Składniki:

Domowy chleb z dodatkiem otrąb

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb z dodatkiem otrąb
Do miski wsypujemy suche składniki: obie mąki, otręby, drożdże oraz sól i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Gdy chleb jest wyrobiony odstawiamy do pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.

Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do keksówki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 40 minut. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopnii.

Studzimy na kratce.

Smacznego