Sposób przygotowania:
Zakręcony pikantny chlebek pizzaETAP 1:
Sos:
Paprykę upiec w piekarniku, aż skóra będzie czarna. Gdy to nastąpi paprykę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 10 minut.
Następnie zdjąć skórę z papryki.
Paprykę drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać paprykę i podsmażyć dwie minuty.
Wlać passatę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do zgęstnienia, odłożyć i zostawić do ostygnięcia.
ETAP 2:
Ciasto:
Mleko i wodę wymieszać i lekko podgrzać.
Do miski przełożyć mąkę, dodać drożdże,cukier,sól i przyprawy. Wymieszać. Dodać olej i znowu wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki.
Przełożyć do miski,przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie lekko wyrobić.
ETAP 3:
Rozwałkować na płat o grubości około 5 mm. Rozsmarować sos pomidorowy. Posypać ziarnami serka wiejskiego. Zrolować ciasto.
Boki podwinąć pod spód, przełożyć chlebek do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odłożyć na kolejne 30 minut, do drugiego rośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180-190 st i piec około 60 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Smacznego!