monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1269]

Zakręcony pikantny chlebek pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W piatek było święto pizzy i ja zrobiam pizzę w nieco innej formie. Zrobiłam chlebek pizza i podałam go do kurczaka w sosie pomidorowym.

Zakręcony pikantny chlebek pizza

Składniki:

Zakręcony pikantny chlebek pizza

 

  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1,5 łyżki oleju

 

  • Sos:
  • 1 papryka czerwona
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki chili- pieprz cayenne
  • 2 łyżki oleju

 

  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki serka wiejskiego ( ziarna)

Sposób przygotowania:

Zakręcony pikantny chlebek pizza

ETAP 1:

Zakręcony pikantny chlebek pizza
na zeszkloną cebulię dodać paprykę i dusić

Sos:
Paprykę upiec w piekarniku, aż skóra będzie czarna. Gdy to nastąpi paprykę włożyć do woreczka foliowego i zostawić na 10 minut.

Następnie zdjąć skórę z papryki.

Paprykę drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Następnie dodać paprykę i podsmażyć dwie minuty.

Wlać passatę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do zgęstnienia, odłożyć i zostawić do ostygnięcia.

ETAP 2:

Ciasto:
Mleko i wodę wymieszać i lekko podgrzać.

Do miski przełożyć mąkę, dodać drożdże,cukier,sól i przyprawy. Wymieszać. Dodać olej i znowu wymieszać.

Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki.

Przełożyć do miski,przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie lekko wyrobić.

ETAP 3:

Rozwałkować na płat o grubości około 5 mm. Rozsmarować sos pomidorowy. Posypać ziarnami serka wiejskiego. Zrolować ciasto.

Boki podwinąć pod spód, przełożyć chlebek do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Odłożyć na kolejne 30 minut, do drugiego rośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180-190 st i piec około 60 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Smacznego!