Sposób przygotowania:
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimiWykonanie:
Przesiewamy mąkę by nam jakieś paprochy nie dostały się do chleba, dodajemy drożdże sól i cukier. Wlewamy wodę ciepłą, wsypujemy otręby i pestki dyni. Wyrabiamy ciasto 15 minut.
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z robota i kładziemy je na deskę i przykrywamy "kloszem" . Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( drożdże świeże tylko na 50 minut). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło więc teraz odgazowujemy je i przekładamy do formy od babki prostokątnej uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Pieczemy w parowym piecu( naczynie z wodą wstawiamy na dół) 20 minut w 230 stopniach. Po 20 minutach zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze jakieś 30 minut. Dzięki parze chlebek będzie chrupiący i rumiany.
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do ostudzenia smacznego.
![Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-pestkami-dyni-i-otrebami-zytnimi-451493.jpg)
![Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-pestkami-dyni-i-otrebami-zytnimi-451494.jpg)
![Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-pestkami-dyni-i-otrebami-zytnimi-451495.jpg)
![Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-pestkami-dyni-i-otrebami-zytnimi-451496.jpg)
![Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-z-pestkami-dyni-i-otrebami-zytnimi-451497.jpg)