Sposób przygotowania:
Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyniEtap 1
![Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ziemniaczany-chleb-z-otrebami-i-pestkami-dyni-386352.jpg)
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę. (Podałam wagę ugotowanych ziemniaków.)
Etap 2
![Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ziemniaczany-chleb-z-otrebami-i-pestkami-dyni-386353.jpg)
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Etap 3
![Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ziemniaczany-chleb-z-otrebami-i-pestkami-dyni-386354.jpg)
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
![Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ziemniaczany-chleb-z-otrebami-i-pestkami-dyni-386355.jpg)
Dodać do nich rozczyn drożdżowy,, wodę, olej i ziemniaki, wymieszać.
Etap 5
![Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ziemniaczany-chleb-z-otrebami-i-pestkami-dyni-386356.jpg)
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
![Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ziemniaczany-chleb-z-otrebami-i-pestkami-dyni-386357.jpg)
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
![Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ziemniaczany-chleb-z-otrebami-i-pestkami-dyni-386358.jpg)
Chleb piec w 250 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.