Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pszenny chleb ziemniaczany przygotowany na drożdżach z dodatkiem otrębów orkiszowych i łuskanych pestek dyni...

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni

Składniki:

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni

Etap 1

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni
Ugotowane odcedzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę. (Podałam wagę ugotowanych ziemniaków.)

Etap 2

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni
Woda olej rozczyn drożdżowy i ziemniaki dodane do sypkich składników.

Dodać do nich rozczyn drożdżowy,, wodę, olej i ziemniaki, wymieszać.

Etap 5

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Ziemniaczany chleb z otrębami i pestkami dyni

Chleb piec w 250 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.