paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Chleb ziarnisty z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo zdrowy i bardzo syty oraz prosty do przygotowania chleb z samych ziaren i otrębów pszennych i gryczanych.

Chleb ziarnisty z otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb ziarnisty z otrębami

 

  • ziarna dyni 3/4 szklanki
  • siemię lniane ziarna 3/4 szklanki
  • otręby gryczane 3/4 szklanki
  • otręby pszenne 1/2 szklanki
  • miód 2 łyżki
  • sól 1 płaska łyżka
  • woda 350 ml
  • olej 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Chleb ziarnisty z otrębami
Do miski wsypać ziarna słonecznika i ziarna siemienia lnianego. Wsypać również otręby pszenne i gryczane, wymieszać. W drugiej misce wymieszać ciepłą wodę z solą, olejem oraz miodem. Otrzymany roztwór wlać do ziaren i wymieszać. Masę przełożyć do formy i pozostawić aby ziarna i otręby wciągnęły całą wodę. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Chleb wyjąć i pozostawić aby całkowicie wystygł.
Chleb ziarnisty z otrębami
Do miski wsypać ziarna słonecznika i ziarna siemienia lnianego. Wsypać również otręby
Chleb ziarnisty z otrębami
W drugiej misce wymieszać ciepłą wodę z solą, olejem oraz miodem.
Chleb ziarnisty z otrębami
Otrzymany roztwór wlać do ziaren i wymieszać.
Chleb ziarnisty z otrębami
Masę przełożyć do formy i pozostawić aby ziarna i otręby wciągnęły całą wodę.

Tagi:

dynia chleb