Sposób przygotowania:
Domowy ekstrakt waniliowy
Do wyparzonej niedużej butelki wlać 200 ml białego rumu (można użyć zwykłej wódki lub ciemnego rumu – z rumem będzie to aromat rumowo-waniliowy). Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, jeśli są długie to można też w poprzek. Wrzucić do alkoholu. Szczelnie zamknąć i odstawić na przynajmniej 2 miesiące. Kolor zacznie zmieniać już po kilku dniach. Jednak im dłużej ekstrakt będzie stał tym aromat będzie lepszy
![Domowy ekstrakt waniliowy Domowy ekstrakt waniliowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowy-ekstrakt-waniliowy-240006.jpg)
![Domowy ekstrakt waniliowy Domowy ekstrakt waniliowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowy-ekstrakt-waniliowy-240007.jpg)
![Domowy ekstrakt waniliowy Domowy ekstrakt waniliowy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/domowy-ekstrakt-waniliowy-240008.jpg)