zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Domowy jogurt naturalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dziś zapraszam Was po przepis na domowy jogurt naturalny. Jest to moje pierwsze podejście do domowej produkcji ale nie ostatnie. Domowy jogurt naturalny możemy wykorzystać do przygotowania różnych deserów, ciast, sosów i nie tylko.

Domowy jogurt naturalny

Składniki:

Domowy jogurt naturalny

 

  • 1 fiolka zakwaski na jogurt Vivo
  • 3 l mleka 3,2%

Sposób przygotowania:

Domowy jogurt naturalny
Do garnka wlać mleko, garnek postawić na ogniu i podgrzewać do momentu aż mleko osiągnie temperaturę od 37-40 stopni.

Do mierzenia temperatury dobrze jest użyć termometru kuchennego.

Potem fiolkę napełnić do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać.

Całą zawartość fiolki wlać do podgrzanego mleka i wymieszać.

Szczelnie zakryć garnek ( ja użyłam folii spożywczej ) i zawinąć go w koc.

Odstawić garnek na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.

Garnek nie powinien stać w przeciągu.

Garnek z jogurtem przechowywać w lodówce ale można do przelać do innych wyparzonych naczyń z pokrywką..

Taki jogurt spożyć w ciągu 7 dni.

Można podać go z owocami, jako sos do sałatek, zamiast śmietany do mizerii lub innych potraw.