Sposób przygotowania:
Domowy jogurt naturalny
Do garnka wlać mleko, garnek postawić na ogniu i podgrzewać do momentu aż mleko osiągnie temperaturę od 37-40 stopni.
Do mierzenia temperatury dobrze jest użyć termometru kuchennego.
Potem fiolkę napełnić do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać.
Całą zawartość fiolki wlać do podgrzanego mleka i wymieszać.
Szczelnie zakryć garnek ( ja użyłam folii spożywczej ) i zawinąć go w koc.
Odstawić garnek na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.
Garnek nie powinien stać w przeciągu.
Garnek z jogurtem przechowywać w lodówce ale można do przelać do innych wyparzonych naczyń z pokrywką..
Taki jogurt spożyć w ciągu 7 dni.
Można podać go z owocami, jako sos do sałatek, zamiast śmietany do mizerii lub innych potraw.
Do mierzenia temperatury dobrze jest użyć termometru kuchennego.
Potem fiolkę napełnić do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać.
Całą zawartość fiolki wlać do podgrzanego mleka i wymieszać.
Szczelnie zakryć garnek ( ja użyłam folii spożywczej ) i zawinąć go w koc.
Odstawić garnek na 8-10 godzin w ciepłe miejsce.
Garnek nie powinien stać w przeciągu.
Garnek z jogurtem przechowywać w lodówce ale można do przelać do innych wyparzonych naczyń z pokrywką..
Taki jogurt spożyć w ciągu 7 dni.
Można podać go z owocami, jako sos do sałatek, zamiast śmietany do mizerii lub innych potraw.