Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Domowy karczek - bardzo prosty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przyrządzony karczek nadaje się do podania tylko na zimno

Domowy karczek - bardzo prosty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy karczek - bardzo prosty

 

Sposób przygotowania:

Domowy karczek - bardzo prosty
Mięso umyć, osuszyć. Proporcje składników - na kilogram mięsa przygotowujemy kilogram soli. Na brytfance układamy mięso, z każdej strony mocno obsypując je solą - również od spodu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy nasz kawałek około 1,5 godziny, czyli proporcjonalnie 1 godzina na 1 kilogram mięsa, w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyrzucamy skorupę solną, a mięso delikatnie skrobiemy z każdej strony. Studzimy, podajemy na zimno.
Domowy karczek - bardzo prosty
Mięso z każdej strony obsypujemy solą, niczym nie przyprawiamy.
Domowy karczek - bardzo prosty
Podczas pieczenia powstanie skrupa solna, którą na końcu wyrzucamy.
Domowy karczek - bardzo prosty
Wyrzucamy skorupę solną i delikatnie zdrapujemy resztki soli.