Sposób przygotowania:
Domowy kisiel z czerwonej porzeczki
Porzeczki opłukać, osączyć i odszypułkować. W rondelku zagotować 1 szklankę wody z cukrem, wrzucić owoce, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Całość przelać przez gęste sito do drugiego rondelka, owoce przetrzeć. Powstały mus ponownie doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki wody, wlać mieszając do wrzącego musu, ponownie zagotować. Kisiel rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek, wierzch posypać niewielką ilością cukru. Salaterki przykryć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Miłośnicy gorącego kisielu oczywiście nie muszą posypywać wierzchu cukrem i czekać aż ostygnie, tylko skonsumować na gorąco uważając, żeby nie poparzyć języka.
jaNina
MagdaMM
edytaha
Dziękuję Ninko :)
edytaha
Czasem trzeba Madziu, jak sobie zasłużą :)