edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Domowy kisiel z czerwonej porzeczki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

„Sklepowy” kisiel w żaden sposób nie może się równać z domowym, przygotowanym z prawdziwych owoców. Gorąco polecam, szczególnie mamom, których pociechy lubią takie desery, bo roboty przy nim niewiele, a jest smaczny i zdrowy.

Domowy kisiel z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy kisiel z czerwonej porzeczki

 

  • 40 dag czerwonej porzeczki
  • 1 + 0,5 szklanki wody
  • 4 czubate łyżki cukru + do posypania wierzchu (jeśli będzie jedzony na zimno)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • biszkopty do podania

 

Sposób przygotowania:

Domowy kisiel z czerwonej porzeczki
Porzeczki opłukać, osączyć i odszypułkować. W rondelku zagotować 1 szklankę wody z cukrem, wrzucić owoce, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Całość przelać przez gęste sito do drugiego rondelka, owoce przetrzeć. Powstały mus ponownie doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w połowie szklanki wody, wlać mieszając do wrzącego musu, ponownie zagotować. Kisiel rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek, wierzch posypać niewielką ilością cukru. Salaterki przykryć i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Miłośnicy gorącego kisielu oczywiście nie muszą posypywać wierzchu cukrem i czekać aż ostygnie, tylko skonsumować na gorąco uważając, żeby nie poparzyć języka.
Domowy kisiel z czerwonej porzeczki
Owoce wrzucić na szklankę wody zagotowaną z cukrem.
Domowy kisiel z czerwonej porzeczki
Całość przelać przez gęste sito i przetrzeć owoce.
Domowy kisiel z czerwonej porzeczki
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić połową szklanki wody.
Domowy kisiel z czerwonej porzeczki
Kisiel wyporcjować do salaterek i posypać cukrem.