lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie ma to jak domowy kisiel wykonany własnoręcznie z soku. Na bok kisiele ze sklepu powraca naturalny sok :)

Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny

Składniki:

 

  • 2.1/2 łyżki maki ziemniaczanej

 

  • 3 łyżki ksylitolu ( cukier brzozowy)

 

  • Dodatkowo :

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny

Wykonanie:

Do garnka wlewamy sok 750 ml z tego odlewamy pół szklanki. Wsypujemy cukier brzozowy ( ksylitol). W pół szklanki zimnego soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną ( tak długo , aż znikną grudki). Kiedy nam się sok zagotuje wlewamy pozostały sok z maka i mieszamy do zagęszczenia. Przelewamy kisiel w cztery zimne pucharki. Morele myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem ( można obrać ze skórki jeśli wolicie). Morele kroimy w kostkę i posypujemy kisiel , dodajemy borówki i do lodówki do schłodzenia.

Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny
Do garnka wlewamy sok 750 ml z tego odlewamy pół szklanki. Wsypujemy cukier brzozowy inaczej ( ksylitol).
Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny
W pół szklanki zimnego soku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną ( tak długo , aż znikną grudki).
Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny
Kiedy nam się sok zagotuje wlewamy pozostały sok z maka i mieszamy do zagęszczenia.
Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny
Przelewamy kisiel w cztery zimne pucharki.
Domowy kisiel z soku z jabłek i żurawiny
Morele myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem ( można obrać ze skórki jeśli wolicie).