Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Domowy kisiel z suszonej czarnej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 110
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chyba nie muszę pisać, że takie domowe kisiele nie mają sobie równych, gdyż oprócz pysznego smaku nie zawierają żadnych barwników, ani konserwantów.

Domowy kisiel z suszonej czarnej porzeczki

Składniki:

Domowy kisiel z suszonej czarnej porzeczki

 

  • 300 ml wody
  • 2 łyżeczki czarnej porzeczki suszonej zmielonej
  • 2 łyżeczki czarnej porzeczki suszonej
  • 1-2 łyżeczki cukru/miodu (lub wg smaku)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie)

Sposób przygotowania:

Domowy kisiel z suszonej czarnej porzeczki

Owoce:

Domowy kisiel z suszonej czarnej porzeczki
Można użyć jedynie suszonych owoców w całości.

Owoce suszonej czarnej porzeczki w proszku oraz w całości z cukrem/miodem gotować przez około 2-3 minuty w 250 ml wody.

Mąka:

Domowy kisiel z suszonej czarnej porzeczki
Mąka ziemniaczan apowinna być dokładnie rozmieszana.

Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszać w 50 ml zimnej wody.

Całość:

Domowy kisiel z suszonej czarnej porzeczki
Gotowy kisiel powinien odpowiednio zgęstnieć.

Mieszając - do gotujących się owoców należy powoli wlać wodę z rozmieszaną mąką.
Kisiel zagotować, a następnie zdjąć z palnika.